Home > Preporuka > Pisma kamikaza japansko nacionalno blago
Pisma kamikaza japansko nacionalno blago

Pisma kamikaza japansko nacionalno blago

Japan pokušava da zaštiti sećanje na kamikaze tražeći da Unesko proglasi veliku kolekciju "Pisma kamikaza" svetskom baštinom. "Draga majko, umreti kao carski ratnik velika je čast. Molim te nemoj da žališ", navodi se u jednom od njih.

Kamikaze je danas reč koja se obično povezuje sa nečime fanatičnim i samoubilačkim. Mnogim ljudima požrtovani japanski piloti zauvek su promenili sliku o Zemlji izlazećeg sunca. Međutim, ne može a da se ne postavi pitanje: Šta je nateralo desetine hiljada mladih Japanaca da se prijave kao piloti samoubice koji su obrušavali svoje avione i zakucavali ih u savezničke brodove u Drugom svetskom ratu?

Novinar BBC-ja imao je priliku da baš to pitanje postavi nekadašnjem kamikazi. U Nagoji u centralnom Japanu živi Tadamasa Itatsu, rastom omaleni, ali izuzetno energični 89-godišnjak sa velikim osmehom na licu. Uprkos tome što je teško pomisliti da je ovaj simpatični starac nekada bio fanatični pilot-samoubica, on se marta 1945. godine borio da odbrani ostrvo Okinava.

Više na: vesti-online.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top